ZONNEPANEELCOLLECTIEF

Met zonnepanelen ben je je eigen energieleverancier. Wie wil dat nu niet? U zult het al wel gemerkt hebben, er zijn op dit moment veel aanbieders op de markt. De prijzen zijn daardoor scherp en ook de kwaliteit van zonnepanelen is de laatste jaren sterk verbeterd. Dit is dus een goede tijd om te investeren. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de kosten?

Vraag nu een offerte aan of doe mee met de buurtinstallatie.

Prijsopbouw

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het materiaal de grootste kostenpost.

Prijs kwaliteit zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald de afgelopen jaren. Wij raden echter niet aan om voor hele goedkope panelen te kiezen. Goedkoop is meestal duurkoop.

Kosten per wattpiek

De kosten van een PV-systeem zijn afhankelijk van het type zonnecellen dat gebruikt wordt. Is het systeem gebaseerd op monokristallijn silicium, dan kun je rekening houden met hogere prijs per Wp. Hiervoor geldt over het algemeen dat voor grotere panelen de prijs per Wp afneemt. Voor polykristallijne panelen betaal je lagere prijs per Wp. Polykristallijne cellen zijn goedkoper, maar houd je er wel rekening mee dat zij een grotere oppervlakte nodig hebben per Wp. Naast de panelen zelf, dien je ook voor een omvormer te zorgen en montagemateriaal.

Wat is een zonnepaneel?

Met een zonnepaneel wek je stroom op, dat weet iedereen. Je koopt een zonnepaneel echter nagenoeg nooit alleen; de stroom die ervan afkomstig is, is niet zomaar te gebruiken voor iedere toepassing. Daarnaast zal je voor de meeste toepassingen meer dan één zonnepaneel willen schakelen. Bedrijven bieden daarom naast losse modules ook zogenaamde PV-systemen aan. Dit zijn complete systemen, waarin de gehele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd wordt. Het woord ‘PV-systeem’ is eigenlijk een samentrekking tussen Nederlands en Engels. Het PV is immers afkomstig van het Engelse ‘Photo Voltaic’, wat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent.

Netgekoppelde zonnepanelen: veruit de meeste Nederlandse huishoudens zullen kiezen voor een netgekoppeld systeem dat de niet-verbruikte stroom terugverkoopt aan het elektriciteitsbedrijf. Een dergelijk compleet systeem bevat een set zonnepanelen (meestal rond de 1000Wp), een omvormer en montagemateriaal.

Waarom nu investeren?

Investering in zonnepanelen is op dit moment slim.De meeste leveranciers durven door de marktontwikkeling een garantie van 10 jaar of meer  te geven. En wijzen erop dat de meeste zonnepanelen na 25 jaar nog 85% van de opbrengst uit de beginjaren geven. Of je nu kiest voor een middenklasse zonnepaneel of voor de duurdere variant met een hogere opbrengst. De gemiddelde terugverdientijd is slechts ⅓ van de levensduur.

Zonnepanelenactie

Formulier Zonnepanelenactie
Zonnepaneelcollectief

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is vrij gemakkelijk uit te rekenen. Als je het aantal Wp van je installatie vermenigvuldigt met 0,85 dan krijg je jaarlijkse mogelijke opbrengst in kWh. Gemiddeld gezien heeft één zonnepaneel een rendement van 275 tot 320 Wp, afhankelijk van het type zonnepaneel dat je aanschaft, het merk en de afmetingen. Als je weet hoeveel Wp jouw installatie moet gaan genereren, dan vermenigvuldig je dit dus eerst met 0,85 en vervolgens met de energieprijs. Nu weet je hoeveel je jaarlijks in je portemonnee kunt gaan stoppen. We verduidelijken dit even met een rekenvoorbeeld:

 • Wp installatie: 4100 (gemiddeld 13 tot 15 zonnepanelen).
 • Jaarlijkse opbrengst in kWh: 4100 x 0,85 = 3500 kWh
 • Jaarlijkse opbrengst in €: 3500 x €0,23 (momentele gemiddelde energieprijs) = €805

Stappenplan btw terugvragen

Hoe vraag je de btw terug? Hieronder een verkortte versie.

 • Stap 1: Invullen van formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’.
 • Stap 2: De reactie van de Belastingdienst.
 • Stap 3: De BTW-aangifte voor het jaar van aankoop.
 • Stap 4: Doorgeven van rekeningnummer van je bank

Enkele handige tips bij installatie

 1. De ideale hellingshoek voor een zonnepaneel op een dak is 36 graden. Op een plat dak levert dat echter schaduw op en wordt er gekozen voor een lagere hellingshoek.
 2. Er is een minimale afstand nodig tussen de rijen van zonnepanelen. Dit hangt af van de hellingshoek en de oppervlakte van de panelen.
 3. Creer ventilatieruimte tussen het dak de omvormer en de panelen. Zo zorg je voor een optimale werking.
 4. Plaats de panelen op een plat dak niet te dicht bij de dakrand omdat daar sterke rukwinden kunnen plaatsvinden.
 5. Plaats de panelen niet naast een dakkapel of schoorsteen. Door schaduw zal je rendement lager uitvallen. Reken op een ruimte van 50 tot 100 centimeter.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Zonnepanelen op het dak hebben een netgekoppeld systeem nodig. Dat systeem bestaat uit: een set zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en in sommige gevallen meetapparatuur. Na de installatie van een netgekoppeld systeem ben je officieel energieleverancier en zal je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraaien! Laat je systeem installeren door een gekwalificeerde vakman. Zelf doen is mogelijk, maar moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant.

Teruglevering elektriciteit

Gebruik je geen stroom maar wek je wel stroom op? Dan kun je die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier verrekent vervolgens de levering met jouw energierekening, ook wel salderen genoemd. Hiervoor ontvang je op dit moment dezelfde prijs als de actuele stroomprijs (gem. 23 cent per kWh in 2019). Lever je meer dan dat je verbruikt? Dan mag je energieleverancier hiervoor een lagere prijs betalen.

2021 Teruglevering subsidie (stroom)

Naar alle waarschijnlijkheid zal in 2021 de huidige salderingsregeling vervangen worden door de teruglever-subsidie. Hierdoor verdien je gem. je panelen binnen 7 jaar terug. Je krijgt op dit moment de marktwaarde uitbetaalt (niet de consumentenprijs). Doorgaans ligt dit tussen 3 en 11 cent per kWh. De overheid zal hier een deel bij betalen: de zogeheten teruglever-subsidie. Dit maakt het nog aantrekkelijker om nu al te investeren in een set zonne-energie panelen.

Zonnepanelen check-list

Hieronder hebben we 8 vragen gesteld waar je op zou moeten letten bij de aankoop van een zonnepaneel systeem. Voor de complete checklist ga je naar de pagina: checklist zonnepanelen.

 • Check 1. Kunnen er überhaupt zonnepanelen op elk huis?
 • Check 2. Kunnen er zonnepanelen op het dak van jouw huis?
 • Check 3. Hoeveel zonnepanelen moet je kopen?
 • Check 4. Welke zonnepanelen koop je?
 • Check 5. Welke omvormer kies je?
 • Check 6. Welke garanties zijn er?
 • Check 7. Wat gebeurt er in de meterkast?
 • Check 8. Stroom ‘terugverkopen’ aan je energieleverancier

Overleg met je buren en je buurt!

Zonnepanelen zijn besmettelijk. Jouw buren overwegen wellicht ook om pv panelen aan te schaffen. Bespreek dit dan altijd! Je kunt namelijk flink op de kosten besparen door één groot project uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf dan dat iedereen individueel een installateur inschakelt.