Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aan geplakt kan worden. De werking van radiatorfolie is gebaseerd op het reflecteren van warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Radiatorfolie is een kleine ingreep die je doorgaans binnen een korte periode al kunt terugverdienen, daarnaast is het ook makkelijk aan te brengen.
Volgens Milieu Centraal geeft radiatorfolie een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie (€ 10,- tot € 20,- voor een pakketje) binnen één winter terugverdiend zijn.
De onderstaande infraroodopnamen laten het warmteverlies zien van radiatoren zonder radiatorfolie. Dit effect is met name te zien bij een ongeïsoleerde spouwmuur. Is jouw woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Overweeg dan ook spouwmuurisolatie toe te passen, neem eens een kijkje op onze pagina over spouwmuurisolatie.
Meer informatie over het (aanbrengen van) radiatorfolie en de punten waar je goed op moet letten is hieronder te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.
Veel gestelde vragen
Wordt de radiatorfolie tegen de gevel of tegen de radiator bevestigd?
Je kunt radiatorfolie zowel tegen de gevel achter de radiator als tegen de achterkant van de radiator zelf bevestigen. Bij het zoeken van de juiste radiatorfolie kun je op de verpakking zien waar het bevestigd moet worden. Voor de werking maakt het niet veel uit of de folie tegen de radiator aan of op de muur erachter bevestigd wordt. Er wordt meestal gekozen voor een radiatorfolie die aan de radiator wordt bevestigd. Reden hiervoor is het feit dat deze folie na het plaatsen nagenoeg onzichtbaar is. Radiatorfolie die bevestigd wordt op de gevel achter de radiator blijft soms zichtbaar en dat is niet altijd even fraai.
Bij een radiator met één plaat en lamellen aan de achterzijde is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de lamellen inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
Heb je een glazen pui/wand/raam waar de radiator voor staat? Het is mogelijk om een warmteschild te maken die je alleen in het stookseizoen achter de radiatoren plaatst.
Radiatorfolie is vooral zinvol bij radiatoren die tijdens het stookseizoen regelmatig aan staan.
Hoe kan ik de radiatorfolie aanbrengen?
Bij het aanbrengen van radiatorfolie ben je afhankelijk van het feit of je er voor kiest om de radiatorfolie tegen de gevel of tegen de radiator te bevestigen. In de meeste gevallen is het aanbrengen van radiatorfolie zowel tegen de gevel als tegen de radiator een vrij eenvoudige klus.
Bevestiging tegen de gevel
Op het moment dat je er voor kiest om radiatorfolie tegen de gevel te bevestigen dien je eerst de radiator op te meten. Knip de folie op maat, maar hou er rekening mee dat je zowel van de hoogte als de breedte 10 centimeter afhaalt. Hierdoor is de folie niet te zien. Bevestigd deze met speciale tape aan de gevel. Je hebt voor deze maatregel alleen folie, (dubbelzijdig) tape, een schaar en een meetlint nodig. Let er wel op dat je een tape koopt die niet los laat onder een hoge temperatuur (hittebestendig tape). Plaats een paar wasknijpers aan de onderzijde van de folie bij het ophangen, hierdoor blijft de folie strak naar beneden hangen.
Bevestiging tegen de radiator
Als je er voor kiest om radiatorfolie tegen de radiator te bevestigen dien je ook eerst de radiator op te meten. Doe vervolgens 5 centimeter van de breedte en de hoogte en knip de radiatorfolie uit. Wij adviseren om gebruik te maken van speciale magneetband, hierdoor is de folie ook weer makkelijk te verwijderen indien nodig (bijvoorbeeld bij schoonmaak). Bevestig de speciale magneetband op de folie. De magneetband is bij de verpakking meegeleverd. Laat de folie met magneetband vervolgens rustig achter de radiator zakken. Let er op dat je de glanzende kant naar de radiator keert. Ook hier kunnen wasknijpers uitkomst bieden om de folie strak naar beneden te houden bij het ophangen.
Zijn er aandachtspunten waar ik op moet letten?
Ja, er zijn een aantal aandachtspunten waar je goed rekening mee dient te houden. Te weten:
- Kijk van te voren goed of je aan de achterkant van de radiator wel radiatorfolie kunt bevestigen. Er dienen bijvoorbeeld geen bevestigingsonderdelen in het midden van de radiator aanwezig te zijn;
- Als je er voor kiest om de radiatorfolie op de radiator te bevestigen en je maakt geen gebruikt van een magneetstrip, is het sterk aan te raden om een (dubbelzijdige)tape te nemen die goed bestendig is tegen hoge temperaturen. Voorbeelden van dit soort tape is de “tissuetape”;
- De punten waarop je de folie vast plakt dienen goed schoon te zijn (stof en vet vrij).
Waar koop ik de juiste radiatorfolie?
Bij de gemiddelde bouwmarkt is vaak wel radiatorfolie te verkrijgen, maar wij merken dat dit vaak een folie is die bestaat uit een laag hard- en zachtschuim. Deze is afgedekt met een aluminium rug, maar is door de schuimlagen soms erg lastig achter de radiator te bevestigen. Wij geven daarom zelf de voorkeur aan een dunnere aluminium-achtige folie. Deze folie is, middels magneettape, gemakkelijk aan te brengen op de achterzijde van een radiator. Op internet zijn deze pakketjes met dunne folie en magneettape goed te vinden. Bovendien past de verpakking door de brievenbus.